Nie wszelkie wina są przygotowane do długotrwałego przechowywania. W znacznej większości przypadków zaleca się, aby spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino konserwuje się odpowiedniej niż białe. Przebieg starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina wyrafinowane są zazwyczaj przechowywane w dębowych beczkach. Drzewo tych beczek zwykle dodaje im nadzwyczajny aromat. Nie wszelkie wina nadają się do tego, wyłącznie około 1 procenta. W tym celu przydatna jest stała temperatura w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. Najbardziej najlepszą temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina powinny być magazynowane w szafach lub ewentualnie piwnicach prawidłowo do tego celu przygotowywanych, które muszą spełnić analogiczne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (mrok, miejsce chłodne i stabilne, względnie duża wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami.
W tych pomieszczeniach gromadzi się butelki w pozycji pochylonej lub leżącej. Z wyjątkiem nadzwyczajnych zbiorów, nie jest niezbędne więcej niż cztery lata do otrzymania wina doskonałej jakości. Najczęściej białe wino pije się chłodne, to oznacza, że ma temperaturę między 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, tudzież, pije się w temperaturze pokojowej; właśnie dlatego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Zaleca się spożywanie czerwonego wina o temperaturze między 18 a 22 stopniami Celsjusza. Niektórzy sugerują, że bardziej profesjonalne są niższe temperatury, w granicach 15 oraz 16 stopni Celsjusza; a nawet między 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeśli chodzi o białe wino, choć doradza się, żeby pić je chłodne, są wyjątki, gdy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, wolno podawać w pojemnikach z lodem oraz zaleca się unikać gwałtownych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeśli chodzi o szampana, choć jest niezmiernie atrakcyjne i humorystyczne otwierać butelkę tak że wyskoczy korek oraz jego zawartość, etykieta mówi, że ma być rozpoczynany ostrożnie. Są karafki, w które przelewa się wino, by się strącił osad.